Приймальна комісія:  email telephon30   telegram color   whatsapp 

Предвісники правдивого шляху

25 років пройшло від дня перепоховання на Байковому цвинтарі у м. Києві праху Василя Стуса, Олекси Тихого та Юрія Литвина - видатних правозахисників , які загинули у концтаборах колишнього СРСР.

   Влітку 1989 року в середовищі недавно звільнених політв’язнів і родин загиблих у неволі правозахисників О.Тихого, Ю.Литвина та В.Стуса виникла думка перевезти їхні тлінні рештки на батьківщину, до Києва, щоб належно поховати. У листопаді 1989 року прах видатних українських сподвижниківз далекої уральської землі перевезли до Києва і з почестями поховали.  Це перепоховання стало знаковою подією, як свого часу перепоховання Тараса Шевченка в Каневі 22 травня 1861 року чи похорон Лесі Українки 1913 року (її перевезли з Грузії). Тоді багато хто відчув себе справжнім громадянином України і навернувся до національного життя. Цей похорон став поштовхом донаближення  здобуття  Україною Незалежності.

   Олекса Тихий був засуджений на 22 роки...Юрій Литвин – на 43роки... Василь Стус – на 23роки... За що? За Слово істини…

Працівниками бібліотеки училища культури підготовлено інформаційно-бібліографічні покажчики: «Тихий Олекса Іванович», «Стус Василь Семенович», « Литвин Юрій Тимонович».

Литвин

Тихий

Стус