Приймальна комісія:  email telephon30   telegram color   whatsapp 

СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ

poloj01

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Активна фаза військової агресії Росії проти України, і, як наслідок, соціально-економічні зміни в Україні, демократизація, гуманізація та реформування освітньої сфери актуалізують питання підготовки фахівців культурно-мистецької галузі, оскільки саме вони відіграють провідну роль у формуванні культурних цінностей, духовного та інтелектуального потенціалу країни. З огляду на це, перед культурно-мистецьким закладом постає важливе завдання – підготовка висококваліфікованих фахівців, здатних до творчої діяльності в руслі сучасного розвитку освіти і культури.

Комунальний заклад «Мелітопольський фаховий коледж культури і мистецтв» Запорізької обласної ради (далі – Фаховий коледж) здійснює свою діяльність відповідно до Конституції України, законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про фахову передвищу освіту», «Про культуру», інших законів, актів Президента України, актів Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури та інформаційної політики України, рішень Запорізької обласної ради, розпоряджень голови Запорізької обласної ради, розпоряджень голови Запорізької обласної державної адміністрації, наказів Департаменту освіти і науки, Департаменту культури та інформаційної політики Запорізької обласної державної адміністрації, відповідних Положень, Статуту Фахового коледжу, Колективного договору, Плану роботи Фахового коледжу та планів роботи його структурних підрозділів.

Основними завданнями колективу Фахового коледжу в сучасних умовах є вдосконалення системи підготовки фахівців в галузі культури і мистецтва, упровадження в освітній процес європейських норм та стандартів освіти, інноваційних технологій, модернізації навчально-виховного процесу на основі залучення здобувачів освіти до всіх його ланок, виховання у студентської молоді національної свідомості, які враховуються при формуванні планів роботи кожного структурного підрозділу навчального закладу, а також розвиток матеріально-технічної бази та вирішення інших нагальних проблем коледжу.

Головна стратегія розвитку Фахового коледжу – поглиблення і закріплення позитивних результатів діяльності та досягнення закладом статусу провідного освітнього центру серед закладів освіти, створення методичного хабу для працівників культурно-мистецької галузі області та усього Північного Приазов’я.

 

ІІ. УПРАВЛІННЯ ФАХОВИМ КОЛЕДЖЕМ І КАДРОВА ПОЛІТИКА

Розвиток Фахового коледжу, збереження його кращих освітніх і творчих традицій можливі за умов:

  • приведення змісту діяльності та структури Фахового коледжу у відповідність до Закону України від 06.06.2019 р. № 2745-VIII «Про фахову передвищу освіту»;
  • організації освітнього процесу на принципах демократизму, гуманізму, науковості, незалежності від будь-яких політичних партій, громадських та релігійних організацій;
  • участі усіх учасників освітнього процесу в управлінні Фаховим коледжем через Загальні збори трудового колективу, профспілкову організацію, участь у діяльності Педагогічної ради, Стипендіальної комісії, роботі циклових комісій, Студентської ради чи інших колегіальних зібрань;
  • щорічного звітування директора про результати його діяльності на загальних зборах Фахового коледжу;
  • проведення соціологічних опитувань учасників освітнього процесу та співробітників щодо шляхів покращення умов праці, навчання, роботи циклових комісій тощо;
  • забезпечення відкритості й прозорості у прийнятті рішень адміністрацією Фахового коледжу та дотримання вимог чинного законодавства України шляхом розміщення на вебсайті закладу інформації про процедури й результати освітнього процесу, результати фінансово-господарської діяльності;
  • гарантування трудових прав і свобод працівників, поліпшення умов праці, захисту їх прав та інтересів;
  • активізації діяльності керівників структурних підрозділів в організації освітнього процесу Фахового коледжу: процедурах ліцензування, акредитації, розробки освітньо-професійних програм, навчальних планів, формуванні педагогічного навантаження, організації методичної роботи;
  • сприяння безперервному професійному розвитку членів педагогічного колективу, навчанню педагогічних працівників у магістратурі, аспірантурі, забезпечення умов для своєчасного і якісного підвищення кваліфікації педагогічних працівників, стимулювання їх до участі у творчих конкурсах, виставках, конкурсах педагогічної майстерності, науково-методичних конференціях, виставках методичних робіт, заходах з обміну досвідом тощо;
  • створення резерву кадрів в усіх підрозділах Фахового коледжу;
  • забезпечення позитивного морально-психологічного клімату, атмосфери шанобливого ставлення до членів колективу, дотримання норм професійної етики, профілактики і запобігання випадків булінгу в середовищі учасників освітнього процесу;
  • створення умов для відпочинку, запобігання професійному вигоранню працівників, забезпечення можливостей для проведення колективних культурно-рекреаційних заходів;
  • залучення молодих спеціалістів на роботу до Фахового коледжу;
  • збереження педагогічного колективу, інтелектуального та творчого потенціалу співробітників як надважливої умови успішної діяльності й розвитку Комунального закладу «Мелітопольський фаховий коледж культури і мистецтв» Запорізької обласної ради.

ІІІ. КОНЦЕПЦІЯ ТА СТРАТЕГІЯ ОСВІТНЬОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Концепція освітньої діяльності Фахового коледжу – програмний документ, який містить цілі та принципи освітньо-виховної діяльності закладу, що спрямовані на забезпечення через навчально-виховний процес всебічного розвитку людини як особистості, найвищої цінності суспільства, її здатності до отримання знань впродовж життя, виховання моральних цінностей.

Освітня діяльність Фахового коледжу ґрунтується на концептуальних засадах Національної Доктрини розвитку освіти, Законів України «Про освіту» та «Про фахову передвищу освіту».

Підготовка фахівців здійснюється за освітньо-професійним ступенем «фаховий молодший бакалавр».

Галузь знань 02 «Культура і мистецтво».

За спеціальностями:

  • 023 «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація»;
  • 024 «Хореографія»;
  • 028 «Менеджмент соціокультурної діяльності»;
  • 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа».

Метою діяльності Фахового коледжу є здійснення діяльності, пов’язаної із наданням освітніх послуг з одержання профільної середньої освіти академічного спрямування, з одержанням фахової передвищої освіти, забезпечення сфери освіти й культури висококваліфікованими митцями-виконавцями з високим рівнем громадських, духовних і моральних якостей. Навчальні методики у Фаховому коледжі базуються на реґіональних традиціях народного мистецтва та принципах їх адаптації до вимог сучасного мистецького середовища.

Напрям діяльності

Зміст діяльності

ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМКИ

РОЗВИТКУ

Розробка та забезпечення функціонування результативної системи управління розвитком Фахового коледжу, вивчення, аналіз та застосування європейського досвіду в освітній сфері діяльності з метою виявлення резервів підвищення якості освітніх послуг, здійснення запобіжних і коригувальних дій, спрямованих на усунення причин невідповідностей у діяльності КЗ «МФК КіМ» ЗО та забезпечення його конкурентоздатності.

Поєднання професійної підготовки фахівців із формуванням у них широкого світогляду, громадянської зрілості, національної свідомості, високої моральної культури, здорового способу життя.

Забезпечення відповідності освітніх послуг до державних стандартів фахової передвищої освіти та європейських вимог до якості знань при входженні в єдиний освітній простір.

Створення та забезпечення рівних умов доступу до здобуття фахової передвищої освіти, залучення до навчання вступників, забезпечення прозорості, відкритості вступної кампанії.

Відкриття нових перспективних спеціальностей та освітніх програм для підготовки фахівців.

Проведення творчих експериментів, впровадження інноваційних управлінських, педагогічних та інформаційних технологій, спрямованих на зміцнення цілісної структури КЗ «МФК КіМ» ЗОР, забезпечення його сталого розвитку.

 

 

 ОСНОВНІ

НАПРЯМКИ

ДІЯЛЬНОСТІ

КЗ «МФК КіМ» ЗОР

Забезпечення реалізації права громадян на фахову передвищу освіту.

Провадження освітньої діяльності на високому рівні, яка включає навчальну, виховну, культурну та методичну діяльність.

Забезпечення належних умов для формування соціально зрілої, творчої особистості; виховання морально, психологічно та фізично здорового покоління громадян.

Формування у здобувачів фахової передвищої освіти громадянської позиції, патріотизму, академічної доброчесності, моральних цінностей, здатності критично й творчо мислити, самоорганізовуватися в сучасних умовах.

Забезпечення високих етичних норм, атмосфери доброзичливості й взаємоповаги між педагогічними працівниками, співробітниками та здобувачами освіти.

Забезпечення органічного поєднання в освітньому процесі теоретичного та практичного навчання, пошуково-дослідницької та інноваційної діяльності.

Створення необхідних умов для реалізації учасниками освітнього процесу їхніх творчих здібностей і талантів, збереження здоров’я здобувачів освіти.

Збереження та примноження моральних, культурних, наукових цінностей і досягнень суспільства.

Налагодження міжнародних зв’язків, обмін досвідом та провадження міжнародної діяльності у сфері культури та мистецтва.

Взаємодія з роботодавцями, їх організаціями, професійними об’єднаннями та сприяння працевлаштуванню випускників закладу.

 

 ТЕХНОЛОГІЧНА

КАРТА

ФОРМУВАННЯ

МОДЕЛІ

ЗДОБУВАЧА

ОСВІТИ

Розробка освітньо-професійних програм та навчальних планів у відповідності до затверджених стандартів фахової передвищої освіти.

Розширення переліку базових напрямів підготовки, оновлення діючих і розроблення нових програм навчальних дисциплін.

Подальший розвиток діджиталізації освітнього процесу.

Запровадження програми активних методів навчання, використання інтерактивних, тренінгових методів із широким застосуванням сучасних інформаційних технологій тощо.

Здійснення оцінювання знань в письмовій формі або у вигляді комп’ютерного тестування з метою подолання суб’єктивізму.

 

РЕАЛІЗАЦІЯ

МІСІЇ КОЛЕДЖУ

ЩОДО СТВОРЕННЯ УМОВ

ДЛЯ

ОДЕРЖАННЯ ЯКІСНОЇ ОСВІТИ:

збереження існуючого спектра спеціальностей;

здійснення моніторингу ринку освітніх послуг та ринку праці з метою мобільного реагування на їх потреби та поширення напрямів освітньої діяльності за рахунок відкриття нових спеціальностей;

політика збереження кількості бюджетних місць;

розширення можливостей коледжу за рахунок міжнародної співпраці та пошуку нових видів діяльності;

розвиток форм і методів профорієнтації талановитої молоді, у тому числі через залучення її до позааудиторної роботи, спортивних секцій, аматорських колективів тощо.

СИСТЕМА

ДОДАТКОВОЇ

ОСВІТИ,

ПЕРЕПІДГОТОВКИ

ПРАЦІВНИКІВ

ЗАКЛАДІВ

КУЛЬТУРИ

ОБЛАСТІ,

ПІДВИЩЕННЯ

КВАЛІФІКАЦІЇ

Можливість отримання освіти за другою (іншою) освітньо-професійною програмою за напрямком «Культура і мистецтво».

Підвищення кваліфікації.

Працевлаштування.

Можливість паралельно отримувати вищу освіту.

 

 СИСТЕМА

БЕЗПЕРЕРВНОЇ

ОСВІТИ

КЗ «МФК КІМ» ЗОР

Організація безперервної освіти, освіти «протягом усього життя» має бути гнучкою, динамічною, здатною адекватно та швидко реагувати на вимоги ринку праці, задовольняти відповідні персоніфіковано орієнтовані потреби особистості, що необхідно досягати шляхом:

  • створення на базі Фахового коледжу центру професійної перепідготовки та підвищення кваліфікації;
  • активізації участі у програмах центрів зайнятості;
  • істотного поширення «малих» форм освіти «протягом усього життя»;
  • упровадження та вдосконалення системи рейтингової оцінки діяльності закладу та стимулювання його до саморозвитку.

 

НАЙБЛИЖЧА

ПЕРСПЕКТИВА

ОРГАНІЗАЦІЇ

НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОГО ПРОЦЕСУ

Розроблення нової версії освітньо-професійних програм та навчальних планів у відповідності до Стандартів фахової передвищої освіти;

розширення переліку спеціальностей;

оновлення діючих і розроблення нових програм навчальних дисциплін;

запровадження програми активних методів навчання, використання інтерактивних, тренінгових методів із широким застосуванням сучасних інформаційно-комунікативних технологій тощо;

здійснення оцінювання знань в письмовій формі або у вигляді комп’ютерного тестування з метою подолання суб’єктивізму.

 

ЗАВДАННЯ,

ЩО СТОЯТЬ

ПЕРЕД

КЗ «МФК КіМ» ЗОР

Вдосконалення ступеневої освіти (коледж = інститут // університет).

Розширення кола спеціальностей.

Розроблення нових освітніх програм що є конкурентними у сучасному суспільстві, затребувані вимогами сучасного життя.

Створення гнучкої системи підготовки і перепідготовки кадрів у сфері культури і мистецтва з числа незайнятого населення через співпрацю з центром зайнятості.

Формування іміджу коледжу через удосконалення матеріально-технічної бази, підвищення педагогічного рівня та фахової майстерності педагогічних працівників.

Забезпечення освітнього процесу якісними кадрами.

 

 ПРОФОРІЄНТАЦІЙНА

СТРАТЕГІЯ

Розміщення відеоматеріалів про Фаховий коледж та про спеціальності в соціальних мережах, на вебсайті закладу.

Проведення Дня відкритих дверей, Дня гостинності, Тижнів спеціальностей, онлайн-зустрічі, участь у «Ярмарках професій» тощо.

Проведення виїзних заходів у загальноосвітніх закладах та ЗПТО щодо профорієнтації їх випускників.

Залучення здобувачів освіти старших курсів коледжу до проведення профорієнтаційних заходів.

Організація спільних заходів з учнями загальноосвітніх, професійно-технічних закладів освіти та здобувачами освіти коледжу.

Проведення творчих конкурсів з потенційними абітурієнтами.

Участь педагогічних працівників Фахового коледжу в якості членів журі творчих конкурсів та фестивалів; популяризація коледжу через платформу творчих заходів:

  • проведення мистецьких заходів за участю творчих колективів КЗ «МФК КіМ» ЗОР у місті та області;
  • проведення оглядів-конкурсів за мистецькими напрямками на базі коледжу;
  • проведення майстер-класів.

 

СТУДЕНТСЬКЕ

САМОВРЯДУВАННЯ

Сприяння діяльності студентського самоврядування, його розвитку на рівні коледжу, групи в гуртожитку.

Залучення органів студентського самоврядування для прийняття найбільш важливих рішень коледжу.

Залучення органів студентського самоврядування для проведення виховної роботи серед здобувачів освіти коледжу.

Гармонізація співпраці з органами студентського самоврядування у вирішенні питань студентського життя.

Сприяння розвитку громадянської активності здобувачів освіти шляхом підтримки їх громадських ініціатив.

Систематичне проведення моніторингу рівня задоволеності здобувачів освіти якістю реалізації молодіжної політики в коледжі.

 

 ФІНАНСОВА

ПІДТРИМКА ТА ПЛАТНІ ПОСЛУГИ

Удосконалення діючих та створення нових алгоритмів фінансового забезпечення діяльності коледжу (що особливо важливо за наявності загальних кризових проявів у світовій економіці та економічного стану країни).

Запровадження платних послуг, що можуть надаватися відповідно до законодавства.

Постійне оновлення змісту вебсайту коледжу, як структури, яка презентує та реалізує рекламну стратегію закладу, здійснює просування до інформаційного простору іміджевих друкованих, електронних, відео-, фото та інших матеріалів, організацію зв’язків із громадськістю тощо.

 РОЗВИТОК

МАТЕРІАЛЬНО-

ТЕХНІЧНОЇ БАЗИ ТА СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ

ЗАБЕЗПЕЧЕНІСТЬ

ФІНАНСОВОГО СТАНУ

Поліпшення матеріальної бази Фахового коледжу.

Під час вирішення питань удосконалення технічного забезпечення пріоритетним є придбання обладнання й устаткування, що використовуватиметься для освітнього процесу.

Фінансово-економічна ситуація зумовлює необхідність розроблення та впровадження коротко- та довгострокових програм діяльності, особливо в напрямку підтримки талановитої молоді.

З метою раціонального здійснення фінансово-господарської діяльності та ефективного використання наявних можливостей у проведенні освітньо-практичної та господарської діяльності необхідно реалізувати принципи концентрації кадрових, матеріальних ресурсів, у тому числі шляхом задіяння на системній основі існуючого устаткування, обладнання лабораторій.

Забезпечення прозорого планування бюджету Фахового коледжу та звітність щодо його виконання.

Запровадження системи прозорого моніторингу розподілу та використання фінансових ресурсів.

Забезпечення регулярного зовнішнього та внутрішнього аудиту та оприлюднення його результатів.

Вживання усіх необхідних заходів до наповнення бюджету коледжу, систематичне формування перспективного плану потреб у фінансових ресурсах для забезпечення стратегічних завдань КЗ «МФК КіМ» ЗОР.

Дотримання фінансової дисципліни та чинного законодавства при провадженні фінансово-господарської діяльності для забезпечення стабільного фінансового стану коледжу та сприятливих матеріальних та соціальних умов для навчання, побуту та праці здобувачів освіти й співробітників.

Ефективне використання матеріалів, енергоресурсів, безпечності та надійної експлуатації будівель, споруд та інженерних мереж.

Диверсифікація всіх джерел та форм фінансування.

Запровадження системи стратегічного планування і бюджетування, зорієнтованого на позитивний фінансовий результат.

Забезпечення прозорості фінансово-економічної діяльності коледжу.

Недопущення виникнення заборгованості із заробітної плати, за спожиті послуги з енергопостачання та комунальні платежі;

застосовування матеріального заохочення працівників.

 

 ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

ЯКОСТІ

ОСВІТНЬОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

ЗА РАХУНОК:

покращення кадрового складу;

інформатизації освітнього процесу через впровадження сучасного комп’ютерного програмного забезпечення, мультимедійного обладнання, електронних баз даних реальних закладів культури, творчих колективів, дизайн-бюро, студії; участі практиків, створення коворкінгу для здобувачів освіти;

трансформації бібліотеки в SMART-HUB з ефективним використанням інформаційних ресурсів, книжкового фонду, комп’ютерної мережі, довідково-інформаційного апарату, електронних видань, тобто функціонування дискусійної платформи спілкування, обміну інформацією;

тісної співпраці з органами влади, закладами культури, бібліотеками, центрами дозвілля, бізнесом, та іншими структурними підрозділами, випускниками;

участі у грантових програмах різних рівнів; у конкурсах інноваційних, мистецьких та творчих проєктах, у фахових конкурсах всеукраїнського, регіонального та міжнародного рівнів;

проведення традиційних для Фахового коледжу конференцій, круглих столів, конкурсів; системного підвищення кваліфікації педагогічних працівників;

проведення щосеместрового рейтингового оцінювання ТОП-10 кращих студентів коледжу та оприлюднення його на офіційному вебсайті.

 

 ПЕРЕВАГИ НАВЧАННЯ

В КОЛЕДЖІ

Отримання профільної середньої освіти; фахової перед вищої освіти; навчання на денній та заочній формах – ступенева освіта.

Можливість навчання за державним замовленням.

Отримання професійно-практичної підготовки, особистісне зростання.

Сучасна матеріально-технічна база.

Інновації в освітньому процесі: майстер-класи, заняття в практичному середовищі, творчих лабораторіях, креативні технології, заняття з успішними творчими людьми, флешмоби.

Інформаційно-бібліотечна система з виходом в Інтернет.

Студентський гуртожиток із сучасними кімнатами, максимально наближеними до домашніх умов.

Забезпеченість здобувачів освіти сучасними підручниками із загальноосвітніх та спеціальних дисциплін.

Наявність електронної бібліотеки, зони WI-FI у навчальних корпусах та гуртожитку.

Гарантоване практичне навчання на базі кращих творчих колективів, закладів культури, початкових мистецьких закладів міста та області.

Організоване позааудиторне життя (конференції, конкурси, флешмоби, екскурсії).

Цікаве дозвілля: різноманітні виховні заходи, спортивні секції, волонтерські заходи.

Випускники Фахового коледжу отримують дипломи за акредитованими освітніми програмами.

Можливість отримати диплом за двома спеціальностями.

Продовження навчання за скороченим терміном у закладах вищої освіти України та Європи;

Легкий старт в трудове життя.

Зручне розташування у мальовничому куточку Мелітополя.

Наш коледж – затишний дім, де панують атмосфера творчості, добра і взаєморозуміння.

Головна перевага – наші успішні випускники.