Приймальна комісія:  email telephon30   telegram color   whatsapp 

Як налаштувати дитину на навчання під час війни

 Поради психолога:

  • Цьогоріч українським школярам і студентам сісти за парти та заглибитися у навчання куди важче. Увага більшості дітей сфокусована на сигналах повітряних тривог, швидкому переховуванню у сховищах та негативних подіях. 
  • Бояться діти і залишатися на тривалий час без батьків у незнайомому місці. Особливо це стосується першокласників та дітей-переселенців. 

soc-kids-war

Як налаштувати дітей на навчання в умовах війни всього за кілька днів?

Наразі більшість батьків вже вирішують, за якою саме формою навчання здобуватимуть освіту їх діти. Під час прийняття рішення не варто відкидати думку дітей. Навпаки , треба прислухатися до них і дійти спільної згоди. 

Не забувайте про безпеку

Воєнний час – період, коли дітям, вчителям, батькам необхідно постійно пристосовуватися до нових умов, і більшість з них не такі й позитивні.  Психологи зазначають, фаза повернення людини до стабілізації триває від шести до 36 місяців, проте не зараз. Безпека і здоров'я дітей є найважливішим і найпершим. Саме тому батькам  потрібно звертати увагу на настрій своїх дітей, їхній моральний стан. Та в той же час не варто забувати і про себе. 

Діти – губки, що поглинають всі надані нами емоції. Якщо тато і мама вміють контролювати свої емоції, адекватно їх проявляють, вміють справлятися з тривогою, то і діти почуваються безпечніше, комфортніше. Тож, перед тим як вимагати щось від дитини, навчиться контролювати себе і це буде найкращим прикладом.

Треба розуміти, що ця війна принесла багато нових страхів нашим дітям. Відтепер кожен гучний звук асоціюється з небезпекою, а покидання власної домівки на довгий час – вихід із зони комфорту. 

Не ігноруйте страхи дітей. Якщо у дитини є внутрішній ресурс (сили) подолати страх, допоможіть їй у цьому. Тренуйтеся спускатися в укриття, грайте в ігри, де іграшки спускаються в підвал і таким чином проговоріть правила їхньої поведінки в укритті, варіанти чим вони можуть там займатися. Запропонуйте дитині створити свій талісман, який буде захищати її під час повітряних тривог у школі. Можна створити його разом з дитиною, щоб вона мала частинку вашого тепла з собою. Треба наголошувати, що вчителі – друзі і за умови тривоги вони допоможуть.

Батьки повинні нагадувати дітям про необхідність ховатися під час повітряної тривоги, завжди мати при собі тривожну валізу з необхідними речами. І головне – школярі мають довіряти вчителю і дослухатися до його порад.

Учні не можуть ще критично сприйняти загрозливу інформацію, схильні до катострофізації. Згадайте, як в дитинстві жахалися імовірного кінця світу, природних катаклізмів. Залякувати дітей точно не варто, проте і реальну ситуацію потрібно говорити дозовано, а головне спокійно.

 Для учнів старшої школи  важливо проговорити чіткий алгоритм дій, що робити у випадку різних ситуацій. Наявність плану зменшує рівень тривожності. Окрім інформації про ймовірні загрози, необхідно також говорити про роботу нашої протиповітряної оборони і силу української армії. 

Міністерство освіти та науки України радить психологічно готуватися до навчального процесу не лише учням, а й педагогам. Спеціально для цього розробили посібник «Коли світ на межі змін: стратегії адаптації. Психологічна підтримка вчителів та дітей у часи війни». Зібрані у посібнику матеріали можуть бути використані для проведення уроків, тренінгів навіть у первинних укриттях під час повітряної тривоги. 

Пам’ятайте, коли дитина психологічно налаштована, відчуває підтримку, в неї з’являється більше мотивації навчатися, вона звільняється від зайвих хвилювань та направляє енергію на те, що їй цікаво, що її розвиває.