Приймальна комісія:  email telephon30   telegram color   whatsapp 

25 січня -Тетянин день – день вшанування “Татіани Римської”.

25 січня у стародавньому Римі народилась дівчина Тетяна, яка вплинула на історію церкви. Тетяна виросла у сім’ї християн. Однак, у той період у Римі було багато язичницьких храмів, в яких практикували жертвоприношення. Християни відмовлялись брати участь у цих церемоніях.

Тож їх силою залучали до язичницьких святкувань. Одного разу схопили і святу Тетяну. Її змусили принести жертву Аполлону. Але під час її молитви статуя ідола впала і розбилася. Після цього дівчину відправили під суд. Її жорстоко катували, кидали до в’язниці, намагалися втопити та, врешті, стратили.

За те, що Тетяна навіть перед обличчям смерті не зреклася Христа, церква визнала її святою та відзначає її свято щороку 25 січня.


Після того, як в 1755 році імператрицею  Єлизаветою Петрівною був підписаний указ про відкриття Московського університету, «Тетянин день» став святкуватися спочатку як день народження Університету, а пізніше і як свято всіх студентів. З тих пір свята Тетяна вважається покровителькою студентів. До речі, саме стародавнє ім’я «Татіана» в перекладі з грецького означає «упорядниця».

Потім був Указ Миколи I, де він розпорядився святкувати не день відкриття університету, а підписання акту про його заснування. Так волею монарха з’явилося студентське свято – Тетянин день і День студента.Щоправда в Україні 25 січня як День студента стає все менш популярним. Українські студенти відзначають свій день 17 листопада.
Незважаючи на те, що історія свята своїм корінням сягає в далеке минуле, традиції збереглися й донині. Студентська братія як влаштовувала широкі гуляння більше ста років тому, так і в XXI столітті вважає за краще відзначити своє свято шумно і весело.

А взагалі, студент ніколи не упустить шанс відпочити від навчального процесу – згідно з народною мудрістю, від нескінченного торжества його відволікає лише сесійний час.

 

Тетяна Сергєєва