Приймальна комісія:  email telephon30   telegram color   whatsapp 

Бюлетень

Бюлетень — це офіційний документ для голосування, в якому виборець відмічає кандидата чи партію, яким висловлює свою підтримку.

Форма і зміст виборчого бюлетеня та порядок встановлення результатів виборів визначаються законодавством (Закони України "Про місцеві вибори", "Про вибори народних депутатів України", "Про вибори Президента України") та рішеннями виборчих комісій, прийнятими у межах їх законних повноважень.

Центральна виборча комісія затвердила форми бюлетенів для місцевих виборів у 2020 році. Бюлетені для голосування матимуть різний колір в залежності від органу самоврядування, до якого відбуваються вибори. Зокрема, бюлетені матимуть таке забарвлення:

  • блакитний колір– вибори депутатів Верховної Ради АР Крим, обласної ради;
  • світло-зелений колір– вибори депутатів районної ради;
  • світло-жовтий колір– вибори депутатів міської ради;
  • світло-сірий колір– вибори депутатів районної у місті ради;
  • кремовий колір– вибори депутатів сільської, селищної ради;
  • світло-рожевий колір– вибори сільського, селищного, міського голови.

01

Як правильно проголосувати?

Документ для волевиявлення нової форми необхідно «читати» по горизонталі: ліворуч надається перелік партій; посередині – два квадратики для позначок; праворуч – пронумерований перелік кандидатів від цієї партії.

 

Покрокова інструкція заповнення бюлетеня:

  1. Оберіть партію та поставте відмітку («галочку», «плюсик» чи будь-яку іншу позначку) в першому квадраті для волевиявлення за партію.
  2. До другого квадрату впишіть номер кандидата, якому хочете допомогти піднятись у відповідному територіальному списку своєї партії.

Зверніть увагу!

Вносити цифри для голосування за кандидата треба дуже уважно.

По-перше, бажано внести максимально точний номер, який зазначено поряд з його прізвищем (наприклад: не 6, а 06; не 1, а 01 тощо).

По-друге, цифри необхідно вносити у другий квадратик для позначок, який розкреслено у вигляді трафарету (наприклад: раніше так писали індекси на листівках та поштових конвертах в Україні).

02

 

*****

Нові бюлетені — це вимога нового виборчого законодавства, а їхня кількість продиктована виборами в місцеві ради різних рівнів. Також керманичів на місцях обиратимемо і за багатомандатною, і за пропорційною виборчими системами.

Підготувала провідний юрисконсульт коледжу Олена Ходоніна